Citizens Design Bureau unveils Manchester Jewish Museum

Citizens Design Bureau unveils Manchester Jewish Museum


UK studio Citizens Design Bureau has renovated and extended a heritage-listed synagogue to create a museum that “tells the stories of Jewish Mancunians”.


Set between a builder’s merchant and a self-storage company in the Cheetham Hill area of Manchester, the studio aimed to create a building that would complement the industrial surroundings, but also be intriguing.

Manchester Jewish Museum
Manchester Jewish Museum has a Corten extension

“We wanted the building to make people curious, to ask questions and most of all to make connections,” said Citizens Design Bureau founder Katy Marks.

“It’s essentially an industrial shed clad in corten steel, but delicately perforated so that it acts as an intriguing moment in a cluttered streetscape, sparking conversations in one of Manchester’s most culturally diverse communities,” she told Dezeen.

Perforated Corten extension
The extension’s perforations were informed by the synagogue’s architecture. Photo is by Joel Chester Fildes

Citizens Design Bureau renovated the synagogue, which was built in 1874 by Edward Solomons and is the oldest in the city, and added a weathering steel extension alongside it.

The colour of the Corten steel and a series of geometric perforations were designed to complement the synagogue and were directly informed by its Moorish architectural motifs.

Manchester Jewish Museum
The museum has a new entrance. Photo is by Joel Chester Fildes

“Our approach to the new building, therefore, takes a palette of rich, earthen colours and Moorish geometry in abstracted form,” explained Marks.

“Rather than take one pattern and copy it across the facade, we wanted to express a process of enquiry, research and understanding, so the pattern is an exploration of eight-point geometry, with each node slightly different,” she continued.

“We felt that now more than ever, we could express in architectural form the idea that ‘we have more in common than that which divides us’.”

Atrium in museum
The extension is built around a skylight-topped atrium

Built around a skylight-lit atrium, the extension doubles the size of the museum and contains space for exhibiting and storing the museum’s collection of 31,000 objects that tell the story of Jewish Manchester.

An archive is located on the ground floor, while a gallery space occupies the entire upper storey.

“Inside, the museum has a brilliant social history collection that was previously displayed within the synagogue itself,” said Marks.

“We wanted to give the collection its own space to tell the stories of Jewish Mancunians and allow the synagogue to become a living artefact in its own right.”

Exhibition gallery
The upper floor contains exhibition galleries. Photo is by Joel Chester Fildes

With the aim of attracting a wide range of visitors to the museum, the architecture studio created a large new entrance to the museum.

“We got a lot of feedback that many people found the appearance of the synagogue to be very explicitly religious, which gave the impression that the museum was specifically about the Jewish faith,” said Marks.

“Creating a new and accessible entrance was key to making sure that everyone would feel genuinely welcome.”

Exhibition space
Exhibition spaces display some of the museum collection’s 30,00o items. Photo is by Joel Chester Fildes

A cafe and shop were positioned alongside the entrance at the front of the extension to draw in visitors.

At the rear of the site, the museum is completed with a learning and community space that also contains a kitchen.

Cafe
A cafe was positioned at the front of the museum. Photo is by Joel Chester Fildes

“As a small museum in an unusual out of town location, we were very aware that we would need to think holistically about this project and so the brief evolved to ensure that every single space became an integrated part of the museum experience,” explained Marks.

“Through our test baking workshops, it became clear that not only is food a brilliant unifying force, it’s also a brilliant medium for storytelling,” she continued.

“Visitors to the museum will be able to bake and eat together and learn about Jewish history through the medium of food.”

Community space
The museum also contains a community space. Photo is by Joel Chester Fildes

Citizens Design Bureau is a London-based architecture studio that was established by Marks in 2013.

Also in Manchester, architecture studio Carmody Groarke recently added a lower-level entrance and gallery space to the city’s science museum.

Photography is by Philip Vile, unless stated.


Project credits:

Architect: Citizens Design Bureau
Exhibition Design: All Things Studio
M&E & structural engineer: BuroHappold
Conservation consultant: Smithers Purslow
Project manager: BuroFour
Cost consultant & quantity surveyor: Appleyard & Trew
Construction contractor: H.H. Smith & Sons Co
Historic painters: Britain & Co
Access consultant: Earnscliffe Associatee
Access consultant: Manchester Disabled People’s Access Group
Stained glass repair specialist: Recclesia
Exhibition graphic design: Kellenberger-White
Synagogue AV: Plann
Masonry services: Stone Central
Exhibition fit-out contractor: The Hub
Cafe & kitchen design: Winton Nightingale 
Kitchen designer: Keith Winton
Signage, website & Visual identity: Twelve



Source link

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular