MIA Design Studio create pavilion designed to look like a giant pile of straw

MIA Design Studio create pavilion designed to look like a giant pile of straw


Architecture office MIA Design Studio has used a delicate lattice of timber battens and metal mesh to create this pavilion for architectural events in Thủ Đức in Vietnam.


Commissioned by built environment media company Ashui, The Straw Pavilion has been designed by local practice MIA Design Studio.

The Straw Pavilion by MIA Design Studio blends into its surroundings
Top: The Straw Pavilion located on the water’s edge. Above: the pavilion is nestled within a grassy bank

Thủ Đức is a sub-city in the northeast of Ho Chi Minh City

Set within an area of parkland containing vegetable and fruit gardens alongside a canal, the studio turned to images of rural Vietnam for the form of the pavilion, which is designed to evoke a pile of straw.

It was constructed using wood
A narrow footbridge crosses over the river to the pavilion

“When we first came to the site, we immediately felt the presence of nature here, of various plants and greenery, and the need to assert it throughout our design,” said MIA Design Studio.

“We decided to create a structure that can blend itself into its surrounding environment. Straw is an image of memory, one that belongs to the Vietnamese countryside.”

Wood was stacked and arranged in a lattice formation at the Straw Pavilion by MIA Design Studio
MIA Design Studio designed the pavilion to look like a pile of straw

The pavilion sits alongside an existing walkway, which crosses the canal via a thin bridge. The U-shape of the structure wraps around a small area of decking that serves as the platform for events.

While the design initially appears disordered, it is organised according to a grid, with parallel screens of metal mesh creating a skeleton into which wooden battens are slotted and tied perpendicular to one another.

The result is a building that shifts depending on the angle at which it is viewed, both merging with and standing out against the surrounding greenery. Over time, the studio hopes that as the wood weathers the pavilion will further become part of the landscape.

“Straw is an entity that is able to completely blend itself into the natural context,” said MIA Design Studio. “By not parading around shapes or materials, we hope that it is able to appear and disappear with time.”

It has a wood and metal mesh structure
The wood and mesh pavilion sits in parkland

Based in Ho Chi Minh City, MIA Design Studio often looks for ways to incorporate nature in its designs.

In Saigon, the practice’s Sky House covered a concrete home in protruding planters, and in Vũng Tàu the practice designed a home with plant-lined courtyards.

Photography is by Trieu Chien.



Source link

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular