Mirrored cladding reflects gardens of Maggie’s Southampton by AL_A

Mirrored cladding reflects gardens of Maggie’s Southampton by AL_A


The indoors are “in permanent dialogue with the garden” at the latest Maggie’s Centre for cancer care, completed by Amanda Levete’s studio AL_A.

Maggie’s Southampton is a low-lying pavilion hidden within Southampton General Hospital’s car park by a verdant garden that covers three-quarters of the centre’s plot.

It was designed by AL_A with Sarah Price Landscapes to bring greenery and “a piece of the nearby New Forest” to the otherwise grey site, according to the studio’s director Maximiliano Arrocet.

A mirrored pavilion surrounded by gardens
Above: AL_A has completed Maggie’s Southampton. Top image: it is a low-lying pavilion surrounded by gardens.

“The site for Maggie’s Southampton was a challenging one, a set of nondescript buildings surrounded by a sea of car park,” Arrocet told Dezeen.

“We wanted the Maggie’s to be easily identifiable in this expanse of grey, and bring to the hospital what it needed most, a garden,” he said.

An aerial view of Maggie's Southampton
It is divided into four zones

“We wanted everyone to see a garden, not another building,” Arrocet continued.

“We planned the building as if there were no distinction between the inside and outside spaces, we wanted the interior to be in permanent dialogue with the garden.”

The entrance to the Maggie's Centre in Southampton
Large ceramic walls are used to separate the spaces

Maggie’s Southampton was built to support the hospital’s specialist oncology unit. It is one-storey in height and has a pinwheel-shaped plan comprising four spaces that stem from a central point.

As with all Maggie’s Centres, at the heart of the building is the communal kitchen and dining table. It is lit by a circular skylight, which is the only curved element in the entire building.

A wall made from ceramic blocks
Ceramics were chosen for an earthy aesthetic

The four zones are defined by four “blade walls”, which extend outwards from the building and also loosely divide the garden into separate areas.

Each one of these walls was built with pastel-coloured ceramic blocks, chosen for an earthy aesthetic that looks as though they have “appeared to come from the soil of the garden”.

Mirrored cladding
Mirrored cladding helps blend the building in with the gardens

AL_A frequently use ceramics as cladding in their projects, with other examples including the MAAT in Lisbon and the V&A Exhibition Road Quarter in London.

However, in this scheme, the ceramics were designed in collaboration with Ceramica Cumella to double as load-bearing and insulating structural elements.

A communal kitchen at Maggie's Southampton
A kitchen and dining table form the heart of the centre

Running parallel to the four ceramic-clad walls are four rectilinear boxes. These contain the centre’s private rooms and offer visitors to the centre both acoustic and visual privacy.

According to AL_A, these “are the only recognisable building forms” from the outside, and they have therefore been covered in reflective stainless steel surfaces to help them blend in with the gardens.

However, rather than using flat mirrors, each stainless steel element has undulations on its surface to create distorted, impressionistic reflections.

This also prevents an optical illusion of continued open space, preventing birds from becoming confused and colliding with them.

A seating area in Maggie's Southampton
There are private rooms for visitors

Each private room has direct access to one of the four garden areas through full-height glazed sliding doors. The gardens are uniquely landscaped but each nod to the ecology of the New Forest.

Inside, the spaces between the walls and private rooms are left open as flexible communal areas that can be adapted to the centre’s needs.

A seating area in Maggie's Southampton
Large sliding doors open the interiors to the outside

The interiors have deliberately pared-back finishes to offer visitors a calming environment that retains focus on the surrounding gardens.

There are large sliding windows throughout, while a polished concrete floor has been introduced to softly reflect the colours of the planting outside.

A white-walled corridor and seating area
Interior finishes are pared-back to retain focus on the outside

Maggie’s Centres are run by Maggie’s charity, which was established by Maggie Keswick Jencks and Charles Jencks in 1995. The first centre was completed by Richard Murphy in Edinburgh in 1996.

More recently, Steven Holl completed a luminous centre next to Britain’s oldest hospital and Heatherwick Studio designed a plant-filled venue in Leeds.

In 2019, Benedetta Tagliabue and Patricia Urquiola became the first designers to create a building for the charity in mainland Europe – the Maggie’s Barcelona at Sant Pau Hospital.

The photography is by Hufton + Crow.



Source link

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular