monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan

monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan


maru architecture has revitalized the central library of matsubara in osaka prefecture, japan, by adding a monolithic extension floating on a serene pond. modeled on a historical japanese tumulus surrounded by large burial mounds and moats, the library, which is also known as the ‘forest of reading’, encourages locals to enjoy peaceful moments of solitude, studying, and learning. the project has received the 2020 osaka environmentally friendly architecture award and the 2020 good design award. 

monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan
all images © kai nakamura

 

 

the project by maru architecture seeks to highlight the character of the site, while ensuring a successful future for the library. situated within the reservoir, the new extension takes shape as a burial mound itself, floating on the water without dominating the pond. to align with the architectural concept of the ancient tumulus, the design employs a structural system with a 600mm thick concrete external wall and an inner steel floor framing. colored in pink, the thick exterior walls offer heat insulation, durability and strength, generating an earthquake-resistant building with a comfortable interior.

monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan

 

 

the library extension features large openings to promote sufficient illumination and ventilation for an optimal reading environment. in addition, the surrounding water body further contributes to natural ventilation through an evaporative cooling effect, while allowing the transition of time to be carried into the interior through daylight reflection. one of the major concerns for this building on the water was cracking of the exterior wall due to drying shrinkage. to prevent this, maru 。architecture adopted a crack control steel bar method, inducing fractures at the crack-inducing joints to prevent wall-surface fissures from being generated in other parts.

monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan

 

 

the lighting design creates varying impressions for each area of the library, while highlighting the outer concrete wall with cove lighting. glareless downlights with batwing light distribution are arranged according to the position of bookshelves to maximize vertical illumination on the books. facing the atrium, the reading corner on the mezzanine is designed with spotlights installed in the gaps of the metal mesh ceiling. in the children’s open-shelf area, the downlights are finished with three different colors of white, pink, and gold, forming a vibrant, fun atmosphere.

monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan

monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan

monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan

monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan

monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan

monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan

monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan

monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan

monolithic library extension by maru architecture floats on serene pond in matsubara, japan  

 

 

project info:

 

name: matsubara library
architects: maru architecture
joint design: konoike construction
structural design: arup
electrical equipment design: arup
mechanical equipment design: arup
lighting design: arup
sign plan: maruyama design
planting plan: GA yamazaki
library planning support: academic resource guide
construction: konoike construction
location: matsubara city, osaka prefecture
total floor area: 2987 sqm (32152 sqft)

myrto katsikopoulou I designboom

may 28, 2021



Source link

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular