Nancy and Rich Kinder Museum Building // Steven Holl Architects

Nancy and Rich Kinder Museum Building // Steven Holl Architects


 

Text description provided by the architects.

The new Nancy and Rich Kinder Museum Building is characterized by porosity, opening the ground floor at all elevations. Seven gardens slice the perimeter, marking points of entry and punctuating the elevations. The largest garden court, at the corner of Bissonnet and Main Street, marks a central entry point on the new Museum of Fine Arts, Houston campus.

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

When standing in the new entrance lobby of the Kinder Building, one can see gardens and lush Houston vegetation in four directions and feel the inviting energy of a new sense of openness to the community. The Texas sky opens 180° overhead above a luminous canopy covering the new building.

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

Concave curves, imagined from cloud circles, push down on the roof geometry, allowing natural light to slip in with precise measure and quality, perfect for top-lit galleries. Organized horizontally on two levels, all galleries have natural light and are flexible with open flow. The undersides of the curved ceiling become light reflectors, catching and sliding the light across each distinct gallery experience.

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

These curved slices of light shape the gallery spaces in a unique way related to the organic qualities of the lush vegetation and water that characterize the new campus. Rather than mechanical and repetitive, the light is flowing, echoing the movement through the galleries. The open flow through galleries is punctuated by views into the seven gardens with green trellises offering shade from glare.

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

The galleries are centered around an open forum. The central gallery atrium provides generous spaces for the exhibition of art and vertical circulation to the upper floors. The Kinder Building adds a horizontal architecture in translucent glass to the museum’s collection of stone (1924), steel and glass (1958, 1974), and stone (2000) buildings.

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

Its innovative glass-tube facade has a soft, alabaster-like texture. The 30-inch tubes of glass open at the top and bottom, providing a “cold jacket” which reduces solar gain by 70% on the facades via the chimney effect of air circulation. At night, the glowing translucent facade is reflected in the water gardens and provides an open invitation to enter the museum.

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

© Steven Holl Architects

Nancy and Rich Kinder Museum Building Gallery



Source link

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular