Origami House // Bernardes Arquitetura

Origami House // Bernardes Arquitetura


 

Text description provided by the architects.

It is the main residence of a couple who decided to flee the rush of the big city to settle 50 minutes away of the capital. They receive frequent visits from their children and grandchildren. The house has three bedrooms, comfortable office, kitchen and social area (living, dining and balcony integrated) on the ground floor.

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

The living room is integrated with the balcony through large glass window frames. On the lower floor are three guest rooms. The clients wanted a practical, single-storey house that had all the amenities they needed to live and work integrated to their everyday environments.The use of concrete is the trademark of the house.

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

The folding concrete slab, like an origami, establishes the house’s lateral boundary and volume that houses its social sector. The concrete protects the west façade of the residence from afternoon sun, and directs the view toward the east where we have the morning sun and the view of the native forest.

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

All the angles of the project make sense on the terrain and have been designed according to their natural conditions, responding to topography, insolation, ventilation, among others.Its location provides a pleasant conviviality. The main access connects to the office, important for the couple, where it communicates with the living room, kitchen and outdoor areas of garden and balcony, allowing a simple use of the house throughout the day.

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

The dining and living rooms are integrated with their walls and ceiling in concrete and the wooden furniture to warm the environment. The intimate sector is organized perpendicular to the social one in a metallic pavilion with facades protected by brises-soleils made of cumaru wood. This pavilion penetrates the volume of the social area with the brise-soleils functioning like pivoting doors that separate the kitchen and the dining room.

Architecture:Bernardes ArquiteturaInterior Design:Bernardes ArquiteturaTeam: Thiago Bernardes (creative director), Dante Furlan, Camila Tariki,Antonia Bernardes, Bruno Milan, Pérola MachadoHVAC: GreenwattAutomation: Gilberto FlorianoGeneral Contractor: GaiaElectrical and Hydraulic Installations: ZamaroSwimming Pool Project: AcquaStructural Project: YconConcrete Consultant: Gabriel ReginoLandscape Architecture:Andre PaolielloLighting Design:Estudio Carlos FortesPhotos:Leonardo Finotti.

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

© Bernardes Arquitetura

Origami House Gallery



Source link

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular