STACKING BOX // AD+studio – Architizer Journal

STACKING BOX // AD+studio – Architizer Journal


 

Text description provided by the architects.

Although most of the recently built house rows in new urban areas had planning management advantages, they still faced architectural aesthetic problems. There was also a lack of diversity in space settings and a dull uniformity among modular elements which decreased the area’s uniqueness and vividness. Those perhaps were the reasons that many people were not interested in this kind of construction.

© AD+studio

© AD+studio

© AD+studio

© AD+studio

Gradually unused buildings became stockpiled and started to deteriorate which led to the area being deserted. The former state of the building was 2 adjacent houses – one house was sandwiched and the other on the corner of the street – in a new urban area in Ho Chi Minh city.

© AD+studio

© AD+studio

© AD+studio

© AD+studio

They were identical in appearance, separated vertically. They had the same problem as in many other prefabricated house rows.The owners, who are a young married couple, have simple requirements on the house’s function. We take advantage of this by utilizing the house’s on-the-corner-location. The design proposal suggested the majority of the ground floor for business as well as installations of a flexible window system.

© AD+studio

© AD+studio

© AD+studio

© AD+studio

This created an open space highlighting liveliness for the area. The wall separating 2 houses was removed. The new design preserved the structure and basic layout with the staircase being reconsidered; the house on the corner was remodeled for communal use. Merging of 2 houses followed the natural horizontal topography instead of the initial artificial vertical lines.In the new design, we embrace and emphasize the harmoniously slight curvature of the balcony system in the neighborhood.

© AD+studio

© AD+studio

© AD+studio

© AD+studio

Through the twisted wrought iron barriers around the balcony, together with a green buffer zone behind, the ordinary balcony has transformed into a cube-like shape, creating an effect of boxes stacking as they attach to each other and hover over the communal space on ground floor. On the main Western façade of the building, instead of simply blocking blazing sunlight, we used a curved wall made of glass in a sudden manner to cover the staircase, making the most of the sunset view.

© AD+studio

© AD+studio

© AD+studio

© AD+studio

The staircase area set the stage for the transparent and reflective quality of glass. Light, the color of the sky, views from different step levels, are part of the performance. Altogether they created a diverse and sentimental experience as we witness the space changing through every moment of time..

© AD+studio

© AD+studio

© AD+studio

© AD+studio

STACKING BOX Gallery



Source link

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular