This House Never Ends // Steffen Welsch

This House Never Ends // Steffen Welsch


 

Text description provided by the architects.

Hidden in a heritage protected inner-city suburb, this is a house extension with a sense of discovery. Designing a family home can be a complex venture: a house should be functional, environmentally sensitive, affordable and a good fit into the neighbourhood. A home should provide shelter with a sense of space that is your own; it should be light filled and warm.

This determines siting, layout, room proportions and the articulation of the building fabric through openings, materials and details. This is an extension at the back of an Edwardian weatherboard house in a residential area with an historic but diverse building stock. The built neighbourhood is dense, fragmented and eclectic, providing starting point and inspiration for our design.

We opted to stretch the building over the entire length of the site, rotated it 45 degrees and pulled it apart. A somewhat unexpected move, this generated an interesting sequence of interconnected spaces and an experience of gradual revelation as you move through the house.Arrival: The house was designed for arriving by bicycle.

Entry is now through a new north facing courtyard facing that separates the old house from the new extension at the rear and provides a sense of arrival. It is formed by three walls with three different materials: weatherboard of the old house, recycled brick of the new part and a link clad in a timber screen.

The Unexpected: The timber link organises the home into children’s wing in the old and communal living areas in the new part. Placing the new buildings in a 45-degree angle generates vistas through rooms and outdoor spaces, creating complexity and depth.Open to The Sky: Upstairs areas in inner-city houses can often be neglected due to overlooking, building bulk and overshadowing. In many cases, they have very little relationship with the immediate neighbourhood.

This house does the opposite: a first-floor patio accessible from the lounge and study is private but provides views of neighbouring buildings as well as your own. A private terrace on the second floor allows for views over rooftops, the city and the nearby mountains.Materials and Details: An important attribute of a home should be thermal comfort, which is most enjoyed when achieved with passive means.

The design of this house applies passive solar design principles: solar control, zoning and compartmentalisation, thermal mass, insulation and cross ventilation. It is highly insulated, features high-performance double-glazed timber doors and windows and is high in thermal mass assisted by recycled bricks for internal walls. Power is generated with a 4.75 kW grid interactive photovoltaic system.

The home does not use gas; heating and hot water are generated through a heat pump; the cooktop is induction.Overall, this is a comfortable family home on literally many levels. Rather than being a single object it is conceived as a series of different spaces and textures that let you experience the house like a journey that may never end..

This House Never Ends Gallery



Source link

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular