wooden cladding wraps the façade of brincante institute by bernardes arquitetura

wooden cladding wraps the façade of brincante institute by bernardes arquitetura


bernardes arquitetura designed the new headquarters of the brincante institute located in são paulo, brazil, a few meters away from the already existing institute founded back in 1992. the term ‘brincante’ signifies a type of popular multi-artist of the brazilian northeast who sings, dances, and plays instruments. the program of this new headquarters includes an auditorium for approximately 80 people, a rehearsal room, an administrative area, and enough storage room for musical instruments, costumes, and props.

wooden cladding wraps the façade of brincante institute by bernardes arquitetura
all images by leonardo finotti

 

 

in this new addition, bernardes arquitetura aimed to emphasize the direct communication between the building and the street, strengthening its relationship to the neighborhood of vila madalena, where the institute has been located for decades. this communication is translated through the vertical brise-soleils; they allow the transition between public and private spaces and aim at exposing pedestrians to the cultural environment within the institute.

wooden cladding wraps the façade of brincante institute by bernardes arquitetura

 

 

the designers located the box office and an access tunnel to the auditorium at the main entrance creating a flexible open space. on the left side of the space, a helical staircase connects three levels: first floor, mezzanine, and upper deck. the mezzanine serves as a transition and gathering space connected to the auditorium and as an extension of the first floor foyer. it allows direct access to the seats located on the upper level and to a bridge created over the stage area.

wooden cladding wraps the façade of brincante institute by bernardes arquitetura

 

 

the bridge expands the capacity of the auditorium and enables artistic interventions in two levels while giving access to a garden on the back of the stage. meeting and dressing rooms, an office, a small kitchen, and a multipurpose room take place on the upper deck which opens up to a large glass window that is partially shaded by the wooden skin of the building and by the slanted roof.

wooden cladding wraps the façade of brincante institute by bernardes arquitetura

wooden cladding wraps the façade of brincante institute by bernardes arquitetura

wooden cladding wraps the façade of brincante institute by bernardes arquitetura

brincante institute 7

brincante institute 8

brincante institute 9

brincante institute 10

brincante institute 11

brincante institute 12

 

 

project info:

 

name: brincante institute

architecture and interior design: bernardes arquitetura

team: thiago bernardes (creative director), dante furlan, rafael oliveira, maria vittoria oliveira, marcelo dondo, ana paula endo, mary helle moda, flavio faggion 

location: são paulo, brazil

plot area: 218 sqm (2346.53 sqft)

built area: 342 sqm (3681.26 sqft)

project year: 2016

photography: leonardo finotti

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: yasmina karam | designboom



Source link

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular